![Talaşlı İmalat](https://mcccnc.com.tr/wp-content/uploads/2022/01/talasli-imalat.jpg)
Tornalama, Frezeleme, matkap gibi bir takım kesici takım tezgâhları sayesinde istenilen ölçü ve şekilde malzeme üretimini talaşlı imalat yöntemi ile gerçekleştirmek mümkündür. Talaşlı imalat; birbirinden farklı malzemelerde kolaylıkla uygulanabilirken özel şekil ve kalıplarda sorunsuz ve kusursuz kalıplar elde edilmesine de olanak sağlar. Ahşap, taş, plastik ya da metal malzemelerde kullanılabilen talaşlı imalat yönteminde farklı kesici aletler ve kesme yöntemleri kullanılabilmektedir. Özellikle hassas parçaların özel üretimlerinde CNC makinaları ile desteklenmiş talaşlı imalatlardan faydalanılması mümkündür.
Talaşlı imalat sayesinde; ihtiyaç duyulan boyut, yapı ve özellikte malzeme kalıplarına kolaylıkla ulaşılabilmektedir. İşlem süresi olarak biraz zaman istese de talaşlı imalat sonuçları her zaman için kusursuz olabilmektedir. Takım tezgahları kullanılarak sürdürülen talaşlı imalat işlemleri özel teknik ve cihazlar yardımı ile tamamlanır. Bu aşamada; dairesel forma sahip parçalar başta olmak üzere oldukça farklı form ve özellikte parçalar elde etmek mümkündür.
![](https://mcccnc.com.tr/wp-content/uploads/2022/02/talasli-imalat-1.png)
![](https://mcccnc.com.tr/wp-content/uploads/2022/02/talasli-imalat-2.png)
![](https://mcccnc.com.tr/wp-content/uploads/2022/02/talasli-imalat-3.png)
![](https://mcccnc.com.tr/wp-content/uploads/2022/02/talasli-imalat-4.png)
Talaşlı imalat, en genel tanımıyla bir malzemeye istenilen özelliklerin kazandırılması için şekil vereme işlemidir. Malzemelere belli araçlar kullanılarak tabaka şeklinde malzeme kaldırma işlemi uygulanır. Bu malzemeler ahşap, plastik ya da metal olabilir. Bu malzemelere yüzey, şekil ve boyut verilir. Elde bulunan malzeme kesici aletlerle yeni bir form kazanır.
Talaşlı imalat işleminin farklı çeşitleri bulunuyor. Tornalama hassas imalat ve üretim süresinin kısalığı gibi maliyet avantajları sağlar. Torna tezgahlarında dairesel forma sahip parçalar üretilir. Bunun yanı sıra; delik delme işlemi uygulanır.
Diğer bir talaşlı imalat çeşidi frezelemedir. Frezeler; kesici takımlarla birlikte malzemeden talaş kaldırılarak şekillendirme yapan makinelere verilen isimdir.
Delik delme işlemi ise tasarlanmış olan malzemenin üzerinde silindirik delikler açma işlemidir.
Raybalama işlemini gerçekleştiren parçaya rayba adı verilir. Hassas yüzey kalitesi hedeflenen parçalarda kullanılan kesici bir takımdır. Bu işlemde amaç; istenilen parça doğru ölçülerle ve hassas bir yüzeyle elde edilir.
Taşlama işleminde ise sert ve aşındırıcı parçalar organik ve inorganik birleştiricilerle birlikte fırınlanır. Taşlama tezgahında yüksek hızla döndürülür. Malzemenin hangi özelliklere sahip olması isteniyorsa buna bağlı olarak şekillendirme işlemi yapılır.
Talaşlı imalat birçok avantaj sağlar.
Öncelikle talaşlı imalat işlemi için işlenebilecek çok geniş bir malzeme yelpazesi mevcuttur. Bu bakımdan talaşlı imalat için madde yani malzeme sıkıntısı yaşanmaz.
Diğer önemli avantaj ise talaşlı imalat işlemi sayesinde istenilen her parçanın elde edilebilmesidir. Her şekil ve boyutta parça bu işlem sayesinde kolaylıkla elde edilir.
En önemli avantajlarından bir diğeri ise tasarımların elde edilebilmesidir. Milimetrik hesaplarla bilgisayar programları gibi dijital ortamlarda tasarlanabilen şekiller, bu işlemle yapılabiliyor. Doğru ölçülerle yapılmaları ve temiz yüzeylerde kullanıma hazır hale getirilmeleri mümkün oluyor.